Aquest lloc web fa servir galetes per assegurar la millor experiència a l'usuari. Si continueu navegant, considerarem que accepteu el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, a la nostra política de galetes

Cal Capità Toni

Monument

En aquesta casa, el 1716 naixé el Capità Antoni Barceló, personatge mític en la memòria popular: un dels últims capitans corsaris de Mallorca. La seva vida exemplifica la típica biografia d'èxits i ascens social que d'alguna manera conformava l'ideal o la més profunda aspiració de les gents senzilles d'aquest barri. El Capità Toni, com familiarment se l'anomena a Santa Creu, venia de família de marins i, als 18, ja fou capità d'un xabec correu. Intrèpid i valent segons totes les cròniques, molt sovint entrà en combat contra els pirates barbarescos que solcaven el mar. Per això havia obtingut l'obligatòria «Patent de cors» (autorització reial per dedicar-se a aquesta activitat militar-comercial). La seva carrera militar fou molt ràpida, ascendint veloçment en l'escala dels graus militars i del comandament d'embarcacions de guerra. El 1770 protagonitzà una de les seves més celebrades captures en derrotar el sanguinari pirata Selim. A més, féu captius a 1.600 moros i alliberà nombrosos esclaus cristians.

El 1779 dirigí les forces navals destinades a bloquejar Gibraltar. El 1783 ascendí a tinent general i comandà l'expedició contra Alger. El 1784 fou nomenat comandant general de les forces navals dedicades al cors i obtingué la gràcia reial de franquícia de dret per totes les seves naus. Morí a Palma el 1797 i fou enterrat en una cripta a la Capella de Sant Antoni (avui del Sagrat Cor) que ell havia patrocinat a l'església de Santa Creu: en aquesta capella hi ha una altra làpida commemorativa i en la part superior del retaule apareixen les armes del capità (una nau velera inscrita sobre una creu carolina).